Pravoslávna bohoslovecká fakulta PU si pripomína 60. výročie založenia

09.06.2010 Prešov

Prešov 9. júna (TASR) – Pravoslávna bohoslovecká fakulta Prešovskej univerzity (PBF PU) oslavuje v týchto dňoch 60. výročie svojho založenia. Toto významné jubileum si pripomenie niekoľkými podujatiami.
V rámci nich dnes v priestoroch Univerzitnej knižnice PU v Prešove otvorili rektor PU René Matlovič a dekan PBF Ján Zozuľak výstavu približne 150 knižných publikácií, ktoré vydala univerzita i iné vydavateľstvá od roku 1997. Od vzniku Prešovskej univerzity pedagógovia tejto fakulty napísali asi 1500 kníh, monografií, učebníc, zborníkov a článkov v odborných časopisoch.
Podľa Matloviča má fakulta vysokú reputáciou, ktorá má aj medzinárodný charakter.
\"To postavenie je silné hlavne z toho dôvodu, že ide o pracovisko, ktoré je jediné na Slovensku. Ale aj v širšom teritoriálnom kontexte pestuje oblasť pravoslávnej teológie, venuje sa aj byzantológii, sociálnej a charitatívnej práci a je jediným certifikovaným pracoviskom pre štátne skúšky z gréckeho jazyka, ktoré leží v Európe, samozrejme, mimo Grécka, \" konštatoval rektor.
V rámci osláv v pondelok 14. júna v dvorane Evanjelického kolégia udelia čestný titul Doctor honoris causa PU z vedného odboru pravoslávna teológia prvému hierarchovi Gréckej pravoslávnej cirkvi v Amerike arcibiskupovi Demetriovi Trakatellisovi.
V utorok 15. júna sa v priestoroch PBF uskutoční vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou pod názvom \"Kvalita vzdelávania pracovníkov v oblasti sociálnej práce\", na ktorej okrem slovenských odborníkov vystúpia hostia z Grécka, Poľska, Rakúska a USA.
História PBF siaha do roku 1950, keď vznikla v Prahe ako súčasť Karlovej univerzity. V priebehu niekoľkých mesiacov však bola presunutá do Prešova. Podľa Zozuľaka fakulta v období totality nemohla naplno vyvíjať svoju činnosť a pracovala v tlmených podmienkach.
\"Nebolo možné prijímať veľmi vysoký počet študentov, nebolo možné vydávať kresťanskú pravoslávnu teologickú literatúru, pretože to bolo nevyhovujúce. Ešte tu bol jeden moment, ktorý bol veľmi nepriaznivý, že PBF bola začlenená pod ministerstvo kultúry, čiže mala trocha iné postavenie ako vysoké školy na Slovensku, \" pripomenul dekan fakulty.
Situácia sa zmenila po roku 1989, keď začal postupne rásť počet študentov, ktorých je v súčasnosti 565. Fakulta má akreditáciu v študijnom programe pravoslávna teológia a sociálna charitatívna služba. Okrem toho disponuje habilatačnými a inauguračnými právami.
 

Vyberte región